Onlygames.pl | Serwis Konsolowy, recenzje gier, konsole | PlayStation 3, Xbox 360, Wii, PSP, 3DS, DS, PS2, strona o konsolach

------------------------------------
Kanał OnlyGamespl na YouTube:

Zdjęć w galerii: 13936
Liczba wiadomości: 8327
Liczba artykułów: 1798
Poznań Game Arena 2016 & Warsaw Games Week 2016 - wideo-relacja z imprez | Przedstawiamy Wam wideo-relację z dwóch najważniejszych tegorocznych imprez growych. Sprawdźcie koniecznie.
Uncharted 4: Kres Złodzieja - recenzja [PS4] Murawany kandydat do tytułu "Gry Roku 2016"? Sprawdźcie w naszej wideo-recenzji.
Castlevania: Symphony of the Night - Strefa Retro [PSone, Sega Saturn] Kiedyś niedoceniona, a po latach uznana za jedną z najlepszych produkcji 32-bitowej ery. Czy słusznie?
Nintendo Wii - poradnik kolekcjonera | W kolejnym "Poradniku kolekcjonera" gościmy Nintendo Wii. Kompletny poradnik opisujący Wam który model konsoli wybrać i jakimi akcesoriami warto się zainteresować.
PES 2017 - recenzja [PS4, Xbox One] Czy tegoroczna edycja Pro Evolution Soccer wróciła wreszcie w pełni na właściwe tory? Sprawdźcie w naszej wideo-recenzji.
Game Boy Advance - poradnik kolekcjonera | Który model konsoli jest najlepszy? Jakich gier szukać? Na te i inne pytania dotyczące GBA odpowiadamy w kolejnym poradniku.
PlayStation 4 PRO - recenzja [PS4] Przed Wami szczegółowy test PS4 PRO - najnowszej konsoli Sony. Warto kupić? Czy warto przesiąść się ze starej PS4? I jak moc PS4 Pro przekłada się na gry?
PlayStation 4 PRO - unboxing | Rozpakowanie nowiutkiego zestawu z PS4 PRO (konsola debiutowała w naszym kraju 10 listopada). Zobaczcie jak prezentuje się sprzęt (wg Sony) dla "profesjonalnych" (?) graczy...
Assassin's Creed - recenzja PlayStation 3Xbox 360

Nieszczęśnicy do zlikwidowania najczęściej są solidnie obstawieni ochroną, więc wcale nie jest łatwo ich unicestwić. Można to naturalnie zrobić z zaskoczenia, jednym prostym wbiciem ostrzy, jednak nie jest to łatwe zadanie. Każdy cel ma coś na sumieniu, co doskonale pokazują scenki przerywnikowe. Jeden psychol dla przykładu łamie swoim ofiarom nogi i potem ich „leczy” w swoim szpitalu, inny z kolei chce spalić wszystkie książki, które według niego „krzywdzą umysły ludzi”. W każdym razie Altair zawsze ma odpowiednią motywację, by bez większych skrupułów zabić swoją ofiarę. Po udanym zlikwidowaniu wybranego delikwenta pozostaje jeszcze tylko uciec strażom i wrócić do biura skrytobójców, by cała misja zakończyła się powodzeniem.

Tutaj wspomnieć od razu muszę o największym minusie Assassin’s Creed, który wytykają tej produkcji wszyscy recenzenci – szczerze mówiąc wcale się temu nie dziwię, bo nie sposób przymknąć na to oko. Pamiętacie zapewne jak na początku pisałem, że główny bohater musi odkupić swoje winy i zlikwidować dziewięciu wybranych przez przywódcę Asasynów nieszczęśników. Przed chwilą przeczytaliście natomiast skrócony opis unicestwienia jednego z nich. Co w tym złego? Cóż, wszystkie egzekucje przebiegają dokładnie według tego samego schematu. Aż żal o tym pisać, ale w zasadzie po pierwszej godzinie zobaczycie już wszystko – potem czekać na Was będą kolejne bardzo podobne zadania do wypełnienia. Po zabiciu wybranego nieszczęśnika wracacie do Masyafu i otrzymujecie namiary na kolejną ofiarę. Od tej pory jedziemy już ze schematem – podróż do wybranego miasta, odwiedzenie biura Asasynów, wspinanie się na wierze obserwacyjne, zdobywanie informacji od kilku osób, wizyta w biurze, zlikwidowanie głównego celu. Zmienia się w zasadzie tylko sceneria i warunki głównego wyzwania, ale jednak developer nie wysilił się zbyt specjalnie w tym temacie. Można było postarać się o nieco bardziej różnorodne questy, zdecydowanie.



Szczęście twórców w tym, że gra wygląda wprost fenomenalnie i ogromną przyjemność sprawia w niej samo podróżowanie po poszczególnych miastach. Każde z nich jest na swój sposób unikalne, a podkreślono to jeszcze bardziej w ten sposób, że nałożono na ekran specjalne filtry. Damaszek dla przykładu to miejsce ciepłe, o lekkim, pomarańczowym zabarwieniu, natomiast Jerozolimę znacie zapewne z większości screenshotów publikowanych przed premierą - to zupełnie inny klimat i kolorystyka podchodząca pod kolor niebieski. Każde z miast jest wprost ogromne – zawiera trzy wielkie dzielnice (dostęp do nich uzyskuje się oczywiście stopniowo), które wyraźnie różnią się od siebie. W sekcji z biedotą spodziewajcie się nachalnych zaczepek żebraków, natomiast w bogatszej części kręci się więcej strażników, no i od razu widać po ludziach, że lepiej im się żyje. Jeszcze chyba nie było gry, która w tak autentyczny sposób oddawałaby ruch w mieście. Gdzie nie pójdziecie, zawsze otaczają Was dziesiątki (jeśli nie setki) pieczołowicie odwzorowanych przechodniów – jedni podążają gdzieś, inny rozmawiają ze sobą, czy kupują coś u okolicznych sprzedawców. Często w uliczkach panuje wręcz tłok, dlatego twórcy sprytnie dali nam możliwość swobodnego przeciskania się przez tłum ludzi – wystarczy wcisnąć jeden z przycisków joypada, by Altair zaczął się przepychać, co notabene jest doskonale animowane. Wracając jeszcze do struktury i opracowania miast... Każde z nich zostało zaprojektowane wprost genialnie. Nie są w żaden sposób schematyczne, mają masę unikalnych miejsc z charakterystycznymi dla danej lokacji budowlami, wąskich przesmyków, różnorodnych klimatycznie sekcji... Coś wspa-nia-łe-go! Te miasta autentycznie żyją własnym życiem. Zaręczam, że takiego przepychu jeszcze nie widzieliście.



Rewelacyjnie w tym wszystkim opracowano sterowanie. Wykorzystywane są głównie cztery najważniejsze przyciski kontrolera, którym przypisano stosowne funkcje (są one dodatkowo modyfikowane po wciśnięciu spustu). Fajną opcją jest tzw. Blend, czyli specjalny sposób patrzenia na świat (widok z oczu). Pozwala w łatwy sposób wyłuskać konkretne grupy ludzi z tłumu – straże na przykład otacza czerwona poświata, natomiast nasze cele zaznaczone są na żółto. Przydatne jest to o tyle, że nawet po wróceniu do normalnego trybu obserwowania akcji, przez chwilę poszczególne grupy są jeszcze podświetlone. „Kwadrat” (PS3) lub „X” (X360) to jeden z najważniejszych przycisków – wykonuje się przy jego pomocy różnego rodzaju akcje (walczy, zabija z zaskoczenia, rzuca przedmiotami, itd.). Pozostałe dwa klawisze służą do podskakiwania oraz przepychania się przez tłum ludzi. Oprócz tego mamy jeszcze bieg pod prawym spustem, który w połączeniu z wymienionymi przed chwilą akcjami modyfikuje je w logiczny sposób. Wszystko współgra ze sobą doskonale i wprost nie można uwierzyć, że twórcy zaprojektowali to tak prosto, a przy tym sprawia to tyle przyjemności. Rewelacyjną sprawą jest fakt, że w zasadzie na każdą budowlę można wejść, a wspinanie się na sam szczyt największej wierzy miasta to wprost niesamowite doznanie. Na murach są różnego rodzaju belki, okna, małe wypustki będące dekoracją – wszystkie te rzeczy służą Altairowi jako punkt zaczepienia podczas wspinaczki. No i jak to wygląda! Główny bohater kładzie rękę dokładnie tam gdzie powinien, nie ma tu żadnej umowności. To chyba najlepiej animowana postać we współczesnych grach video. Właśnie takiego przywiązania do detali oczekujemy od konsol nowej generacji.

Łatwo domyślić się, że oprócz głównych uliczek poszczególnych miast, bez problemu można poruszać się także po dachach poszczególnych budowli – toż to wręcz oddzielny świat. Żeby nie było za łatwo, również i tu porozstawiano straże, więc trzeba tym bardziej zachować ostrożność – w końcu nikt normalny nie biega po dachach, więc tym bardziej wzbudza to zainteresowanie żołnierzy. Na szczęście jednak najpierw nas ostrzegają, więc jeśli szybko zejdziemy im z oczu, nie wnoszą alarmu.



Strona artykułu: [1]  [2]  [3]    
Dodaj komentarz
do tego artykułu
Komentarzy: 38
Twój kod:
(Przepisz w odpowiednie pole)
Nick*:
E-mail:
Kod*:
Treść*:
* - pola wymagane.
Moderator
niedziela, 08 luty 2009r.
Prosimy nie zwracać uwagi na daty komentarzy - nie są zgodne z rzeczywistością ze względu na ostatnie przetasowania w bazie.
Snaf
niedziela, 08 luty 2009r.
Cztero-rdzeniowy procek i dwie karty ATI 2900 XT? Aby to uciągnąć potrzeb pewnie zasilacz 1,2 KW lub więcej. Tyle co zasilacz w moim odkurzaczu :)
Słoik
niedziela, 08 luty 2009r.
Gra jest świetna, prawdziwa gra nowej generacji. Zgoda że jest kilka niedoróbek ale mam nadzieje że w drugiej części zostaną one wyeliminowane.
Binio
niedziela, 08 luty 2009r.
jestem w trakcie zmagań gra powala dokładnością grafiki trochę irytuje rozwiązanie sterownia ale da się przyzwyczaić schematyczność? no nie wiem wydaje mi się że mniejsza niż w uncharted bugi? tylko tyczy się niewypała rynkowego prześmiesznej ps3 8.7 no może być biorąc pod uwagę wersje z ps3 na xbox360 można trochę dołożyć i mamy 9 :)
z
niedziela, 08 luty 2009r.
schematyczność? no nie wiem wydaje mi się że mniejsza niż w uncharted Przeciez ty nawet w uncharted nie grales hahahahha Czlowieku im wiecej czytam twoich postow tym gorzej mi sie robi;]
Piotrek
niedziela, 08 luty 2009r.
Binio musisz byc naprawdę ślepy skoro nie widzisz tu schemtyczności. Przecież każda misja polega DOKŁADNIE NA TYM SAMYM. Trochę przynudza więc assassins creed ale zawsze można podchodzić do tej gry co jakis czas - na przykład jednego dnia zlaiczyć dwie misje, następnego kolejne dwie itd. Co dojednego nie sposób się nie zgodzić - te miasta naprawdę ŻYJĄ! Czegos takiego jeszcze nie było.
voyanek
niedziela, 08 luty 2009r.
ta gra dostała 10 za grafike , porownujac ja do Crysisa na moim PC co najwyzej bym dal 6 w polotach 7 :|
geralt
niedziela, 08 luty 2009r.
Ty chyba nie wiesz co mówisz, voyanek. Może drzewka w Crysisie wyglądają trochę ładniej, ale cała reszta grafiki AC, ze skałami na czele, które w Crysisie zresztą wyglądają marnie, wygląda dużo, dużo lepiej. Nawet jeśli Crysisa odpalisz na max detali, grafy AC to nie przebije
voyanek
niedziela, 08 luty 2009r.
ty chyba synku nie widziales Crysisa w akcji na pozadnym kompie, to sie nie wypowiadaj :]
Binio
niedziela, 08 luty 2009r.
he crysis i porównanie do assasina hmmm króciutko crysis to rzeczywiście niezły kawałek kodu jestem pod wrażeniem assasin ma dużo ciekawie przedstawionych szczegółów dla przykładu słońce dl amnie rewelka widać mijający czas chmury nachodzą i widać jak zmienia się światło na obiektach dużo nowatorskich zagrań w też niezłej oprawie crysis jest piękny na pierwsze chwile później wychodzą braki małe niedoróbki choć interaktywność z otoczeniem nawet nawet ciężko porównać te dwa tytuły tak w stylu vs ja osobiście wolę assasina lepszy klimat i ciekawsza a crysis jak to na shooter przystało dalej aby do przodu to już było w milionach innych grach crysis ma tylko bardzo dobrze wymodelowane tereny i nic więcej zaznaczam że przeszedłem grę i nie powalała oryginalnością a te motywy w niby wodnym świecie oprawiały mnie o mdłości a nuda wylewała się hektolitrami zdecydowanie grywalniejszy nawet przyjemniejszy jest assasin
Phantom
niedziela, 08 luty 2009r.
Ej panowie... Oceniając grafike porównuje się ją do innych gier na tej samej platformie... Porównywanie Crysisa do AC jest więc bezsensu. Równie dobrze możecie gry z Wii porównywać z AC.
voyanek
niedziela, 08 luty 2009r.
AC wyjdzie tez na PC pewnie bedzie troszku bardziej dopieszczone niz na konsolach
geralt
niedziela, 08 luty 2009r.
Tja, voyanek, jasne. Mam gf8800 i mocno podkręcone c2d, starczy do odpalenia na max detalach. I ten Crysis na max wysiada, no ale może ty jakoś inaczej postrzegasz świat ;) I nie mow do mnie synku bachorze Phantom, masz rację, ale, imo, AC wygląda lepiej
voyanek
niedziela, 08 luty 2009r.
No pograc to se mozesz chyba na high w rozdzialce 1024/768 na tym zlomie 8800, nie porownuj tego do mojego Quada i 2xATI 2900XT Crossfire >.
Piotrek
niedziela, 08 luty 2009r.
voyanek - dziecko z kompleksami. Bez komentarza. ATI wysiada z nvidia a twój quad nie znajduje póki co praktycznie w niczym wykorzystania. Schowaj te swoje przechwałki dzieciaku bo to sie robi żałosne. Geralt może mieć inne zdanie i możesz sie z nim zgodzić albo nie, ale po co te kłótnie? Co ci to da? Nic. Dla mnie Crysis jest najładniejszą grą, ale jednak assassins creed również jest rewelacyjny, imo na drugim miejscu (pod względem grafy)
voyanek
niedziela, 08 luty 2009r.
Nie mam zadnych kompleksow nie mowie ze AC jest slaba gra bo jest dobra, wyrazilem sie an temat aspektu graficznego nie wnikajac w sczegoly typu fabola itp pozatym to sa calkiem inne gatunki gier. A ty Piotrek jak nie masz pojecia o czym mowisz to sie nie wypowiadaj. Wiesz ile moj tandem wyciaga w 3D Marku 06 15kk pkt i bije na Glowe w tej chwili najmocniejsz karte 8800Ultra Nvidi, odnosnie procesora to wez poczytaj chociazby najnowszy artykul na benchmarku na temat procka i grafiki. Niestety jest wiele gier na PC w ktorych liczy sie bardziej wydajnosc CPU niz grafiki np World In Conflict...
Piotrek
niedziela, 08 luty 2009r.
Skonczysz juz sie przechwalac swoim sprzetem? to wlasnie dlatego napisałem że jestes dzieckiem z kompleksami. Nic mnie nie obchodzi ile twoj sprzet wyciaga w 3dmarku, człowieku! Chodzi o to, że assassins creed także jest zajebisty graficznie, a ty piszesz jakies głupoty w stylu \\\"ta gra dostała 10 za grafike , porownujac ja do Crysisa na moim PC co najwyzej bym dal 6 w polotach 7\\\" - kompletne brednie. Dobra, koniec tematu na temat grafy, bo ile można to ciągnąć.
voyanek
niedziela, 08 luty 2009r.
AC tez jest dobre graficznie, robi wrazenie ale troszku mniejsze niz Crysis na VH :P :D
geralt
niedziela, 08 luty 2009r.
Lol. 8800 złom. nieźle. Przy twoim są stery takie słabe że w crossfire działa gorzej niz na jednej karcie i nawet 4 rdzenie ci nic na to nie poradzą
Duncan
niedziela, 08 luty 2009r.
Jesli podchodzimy do grafiki od strony technicznej to AC rzeczywiscie nie prezentuje sie oszałamiająco, choć ma bardzo ładne normale na budynkach i porzadne modele. Jednak design miast jest powalajacy, przez co wygladaja one bardzo naturalnie - szczegolnie z bardzo dobrze zrobionym tłumem. Crysis dalej kroluje pod wzgledem grafy i rozwiazan technicznych. Zresztą przyjrzyjcie sie z bliska teksturom w AC i Crysisie, to samo cienie shadery itd. Nie zmienia to faktu, że obie gry są w czołówce i oby tak dalej:P
deepcry
niedziela, 08 luty 2009r.
Dobre, ale chciało by się czegoś więcej :)
aXngOlwOAzDUhFp
środa, 20 czerwiec 2012r.
Strona WRS nie stwarza możliwości zadiana pytania w jakikolwiek inny sposf3b jak przez komentarze. Może powiecie KIEDY jest dzień wydziału w juwenalia i JAKIE przewidzieliście atrakcje i GDZIE się odbędzie to wszystko.Nie wiem co się dzieje z tym WRS-em, ale polityka informowania ludzi kuleje. Nie wiem czy na fb informujecie o takich rzeczach, jeżeli tak, to weźcie pod uwage że nie wszyscy z czegoś takiego korzystają.
Jakub
środa, 20 czerwiec 2012r.
na czym lepiej expic na magu 34lv na woju 25lv czy na luku 48lva przy okjazi kiedy moze bedzie nastepny exp eventmbo na tych mnie nie bedzie bo na wakacje wyjechalam jestem na facebook i moge zebrac 10fanow jak bedzie trzeba bo bardzo chce miec do konca roku na magu sp1(przynajmniej)na woju tez sp1a na luku 6kk i 55profe:)
bYYvMEori
środa, 20 czerwiec 2012r.
j. pisze:O Jezusie! Gdzie Wy tu ludzie wizcidie grube nogi? Oglądam to zdjęcie już poraz setny i nie mogę się dopatrzeć! Dla mnie są zgrabne, długie, smukłe! Nie jedna by takie chciała mieć, a ma mega koły . A Ty Kochana nie na fittness powinnaś chodzić tylko do psychologa, bo jak dla mnie to wszystko z Twoja figurą jest w porządku! :**A co do stylizacji to faktycznie kryjące rajstopy załatwiły by sprawe, spf3dniczka odważna w sumie, ale bardzo mi sie podoba!:***
HWJFKXefsaFypO
środa, 20 czerwiec 2012r.
8yY5og trixrjiulvvk
yoVeqLsszuUhUmJG
czwartek, 21 czerwiec 2012r.
FrHNQ6 uhxefcbkbozr
qxlsFpmWbovQ
czwartek, 21 czerwiec 2012r.
Azpeud , [url=http://vmljhnfhipyo.com/]vmljhnfhipyo[/url], [link=http://arezgesagsfx.com/]arezgesagsfx[/link], http://wqiaeazpdhej.com/
oURKeGhyiSpAwpr
piątek, 22 czerwiec 2012r.
sxZJKL , [url=http://woxthezomefo.com/]woxthezomefo[/url], [link=http://ovnbxsjdxaue.com/]ovnbxsjdxaue[/link], http://yddpocavnkkx.com/
wCncHETMIASDoT
piątek, 22 czerwiec 2012r.
TPeQGP , [url=http://tpxtqrjcxark.com/]tpxtqrjcxark[/url], [link=http://brkjtnnxoazy.com/]brkjtnnxoazy[/link], http://wbosrhylwytn.com/
wHnugUZLqHUEfY
piątek, 22 czerwiec 2012r.
Y450Tc gipabhrwbcox
Greyber
piątek, 22 czerwiec 2012r.
Fashionista pisze:Zgadzam się z Tobą w 100% mam za grube nogi. I dlatego ostro wzięłam się za sbieie i jestem w trakcie wielkiego odchudzania!! Nie pozostaje nic innego, jak trzymać za mnie mocno kciuki, bo dążę do tego, aby w stylizacjach wyglądać dobrze :) Pozdrawiam! :*
XNWCqvpa
piątek, 22 czerwiec 2012r.
YE9kvr keufypjppoty
FKhxBGyxWtpCJ
piątek, 22 czerwiec 2012r.
cQxdoG jkpzbmvzntqr
LKjvAEhjBWHdbr
piątek, 22 czerwiec 2012r.
b2Q5JL , [url=http://eoevhwinjjxj.com/]eoevhwinjjxj[/url], [link=http://zwatcholiqjz.com/]zwatcholiqjz[/link], http://uwdlnrudkqfr.com/
fake ray bans
niedziela, 11 sierpień 2013r.
Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I\'ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks fake ray bans
fake ray ban sunglas
poniedziałek, 12 sierpień 2013r.
Hey! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing! fake ray ban sunglasses
FitFlop Walkstar Sli
środa, 21 sierpień 2013r.
Hello this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I\'m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated! FitFlop Walkstar Slide
magic cube rose orig
czwartek, 07 listopad 2013r.
rubik cube wikipedia Assassin\'s Creed - recenzja | Onlygames.pl magic cube rose origami

UID: 5333
Okładka/art:
Tytuł:
Assassin's Creed
Developer: Ubisoft Montreal
Gatunek: akcja / TPP
Data wydania:
EUR: 16/11/07
USA: 13/11/07
JAP: 29/11/07
Poziom trudności:
średni (3/5)
8.7/10
       

Strony zaprzyjaźnione

- ZOBACZ TUTAJ              
Kana³ RSS
Materiały zawarte w serwisie onlygames.pl są objęte prawem autorskim i nie mogą być w całości
lub we fragmentach kopiowane, powielane oraz rozprowadzanie bez zgody ich autorów!